Rubriky
Hobby

Čtečka PocketBook 614 Basic 2 a lampička na čtečku

Vážení čtenáři,

opět se za vámi vracím. Tentokrát s recenzí přístroje, jenž mi věrně slouží již několik let a stal se mým velkým pomocníkem. Jen díky němu jsem mohla na Iwíkově knihovně uzavřít spolupráci s významným prodejcem e-knih Palmknihami.

V této recenzi vám představím čtečku elektronických knih PocketBook 614 Basic 2.

Již před třemi lety jsem začala uvažovat o tom, že si pořídím čtečku elektronických knih. Dlouho jsem přemýšlela nad tím, kterou si vybrat, aby byla kvalitní a zároveň mě nestála celé jmění. Musím říci, že PB Basic 2 byla tou správnou volbou. Pracuji s ní již téměř dva roky a jsem nesmírně spokojená. Líbí se mi její jednoduché ovládání. Nechtěla jsem totiž nic obtížného, což jsem se dozvěděla, že třeba u Kindlů trošku problémy jsou – nutnost konverze souborů, čte jen formát MOBI a já měla většinu e-knih ve formátu EPUB a dalších podobných formátech. Zároveň jsem byla mile potěšena tím, že přístroj podporuje český jazyk, vy se tak nemusíte trápit s obsluhou v cizím jazyce.

Když jsem přišla do obchodu, kde jsem si čtečku vybírala, měla jsem srovnání nejen cenové, ale i parametrické. Vše mluvilo ve prospěch značky PocketBook a já už jen přemýšlela, jaký typ čtečky si vybrat. Na Basic 2 mě zaujal displej, jenž imituje stránky knih, není tedy agresivní na oči. Jediné, co vás může trošku zklamat je to, že displej není podsvícený. Pro mě to však žádná překážka nebyla a četbu si užívám i tak. Stále jsem si říkala, že když bych četla papírovou knihu, stejně bych si musela svítit. Navíc si můžete ke čtečce pořídit originální lampičku, do níž vložíte minibaterky a vydrží svítit opravdu hodně dlouho. Já si ji pořídila měsíc po pořízení čtečky a ještě teď čtu na ty stejné baterky, které jsem do ní vložila na počátku jejího používání. S čtečkou i lampičkou pracuji každý den, z toho můžete usuzovat velkou výdrž.

Velkou výhodou čtečky je její paměť. Má 4 GB interní paměti a vy si ji pak můžete dle svého rozšířit třeba o dalších 32 GB. Já si do svého přístroje pořídila 16 GB SD kartu a musím říci, že to je plně dostačující. Ani si neumíte představit, co se pro mě vše změnilo. Od pořízení mého bílého mazlíka si nemusím strhnout záda přenášením knížky. Teď už v tašce nosím čtečku, v níž mám všechny svoje oblíbené knihy a stačí mi jen kliknout na tu, na kterou mám momentálně chuť.

Tato čtečka využívá i bezdrátového Wi-Fi připojení. Odteď už nebudete potřebovat kabel k přenosu vámi zakoupených e-knih do čtečky. Většina obchodů již disponuje službou ODESLAT E-KNIHU DO POCKETBOOK. Vám bude stačit, abyste si utvořili svůj vlastní originální účet na vaší čtečce a propojit jej s vaším účtem v obchodě. Jen upozorňuji, před přijetím prvního souboru od unikátní mailové adresy očekávejte e-mail, s jehož pomocí si přidáte danou adresu na svůj „bílý list“ adres. Od této chvíle vám budou chodit knihy z této adresy do čtečky bez sebemenších problémů.

Co vše čtečka vám zobrazí?

Čtečka Pocketbook 614 Basic 2 vám zobrazí velké množství textových formátů, osobně nejvíce využívám MOBI, EPUB, PDF, DOC, DOCX, přečte ale i HTML. To však není vše, tento přístroj umí zobrazit i obrázky ve formátu JPEG, BMP, PNG a TIFF.

Jaká je výdrž baterie?

PB 614 Basic 2 obsahuje Li-Ion baterii, jež má kapacitu 1300 mAh a napětí 3,7 V. Baterii je možné nabíjet standardně pomocí USB portu. Osobně nabíjím nejen pomocí počítače, ale i normálně přes zásuvku. Na jedno nabití přístroj vydrží až jeden měsíc neustálého provozu, z tohoto je zřejmé, že kvalita baterie je opravdu vysoká. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že čtečka vydrží i mnohem déle. Pracuji s ní každý den a vydrží mi až měsíc a půl.

Ochrana pro čtečku

Když už jsem si pořídila krásnou čtečku, považovala jsem za vrcholně nezodpovědné ji neochránit před možným mechanickým poškozením. Z tohoto důvodu jsem si pořídila originální pouzdro. Vybírat můžete z různých barevných variací, já si pořídila kontrastní černou. Spodní část obalu je plastová, vrchní pak kožená. Pouzdro je celkově příjemné na omak a dobře se drží v ruce. Zároveň úžasně plní svou funkci a poskytuje vaší čtečce potřebný komfort a ochranu.

Celkové hodnocení

S touto čtečkou jsem velice spokojená a rozhodně bych ji nevyměnila za jinou. Líbí se mi, že je opravdu pro uživatele příznivá. Užívám si tu jednoduchost používání a rychlost jíž čtečka oplývá. Pozitivně hodnotím i výdrž baterie, jež mě velice mile překvapila. Rozhodně jsem ji takovou neočekávala. Zamilovala jsem si i displej, z něhož se krásně čte a neleskne se. Oceňuji to, že teď mohu nosit v kabelce či batohu všechny svoje oblíbené knihy a nestrhnu si záda. V jednom přístroji je uzavřeno velké množství literárních skvostů a příběhů, které mohu prožívat, a to klidně i najednou. Tohoto skvělého pomocníka a společníka hodnotím nádhernými a zaslouženými 100 %. Pokud uvažujete o pořízení čtečky, mohu vám PocketBook 614 Basic 2 vřele doporučit.

Technické parametry a specifikace (zdroj: alza.cz):

Technologie displeje: eInk
Úhlopříčka displeje: 6″
Rozlišení v pixelech: 800 × 600
Podporované formáty: PDF, MOBI, EPUB, DOC, FB2, HTML, DOCX, PRC, TXT, RTF
Další funkce: Slovník, Vestavěné hry
Barva
Barva: bílá a šedá
Paměť
Vnitřní paměť: 4 GB
Typ paměťové karty: micro SD, micro SDHC
Připojení
Bezdrátové připojení: Wi-Fi
Konektory: Micro USB
Rozměry
Šířka: 114,6 mm (11,46 cm)
Výška: 174,4 mm (17,44 cm)
Hloubka: 8,3 mm (0,83 cm)
Hmotnost: 188 g
Disponujete již nějakou čtečkou? Jaký typ jste si pořídili a jak jste s ním spokojeni? Budu ráda za každý váš názor.

Uložit

 

Autor: Iwik

Jsem vášnivá čtenářka, která se ráda s ostatními čtenáři dělí o své zážitky s knihami na svých stránkách Iwíkova knihovna. Tyto stránky jsou paralelní a najdete na nich recenze produktů z ostatních oblastí, které mě zaujaly.

5 reakcí na „Čtečka PocketBook 614 Basic 2 a lampička na čtečku“

Mám krátce, od Vánoc, PocketBook 650 a jsem taky moc spokojená! Je to skvělý společník. 🙂 Já jsem zvyklá mít knihu vždycky u sebe a se čtečkou je fakt super, že toho netáhnu moc. Ráda si čti i při obědě v práci a ono tahat vždycky krabičku s obědem, svačinu a k tomu knihu nebylo zrovna super, teď už v pohodě. 🙂

 

Děkuji za Tvůj komentář. Naprosto Ti rozumím. Já si ji pořídila jen proto, abych s ní pracovala ve škole, nakonec jsem v ní začala číst i normální knihy. Nicméně je pravda, že mám stále radši ty papírové knihy :-).

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *