Rubriky
Kultura

Všechno nebo nic/Všetko alebo nič

Vážení přátelé, konečně je na čase vytáhnout kostlivce ze skříně a oživit tento blog. Ač jste to neměli šanci vidět, již jsem na něm pracovala. Vložila jsem nové kategorie, v nichž se můžete těšit na extra nálož recenzí a dalších článků. Věřím, že se Vám náplň článků na tomto blogu zalíbí aspoň tak, jako tomu je v případě Iwíkovy knihovny.

Jak jste již jistě všichni uhodli, dnešní článek se bude týkat filmu, jenž vznikl ve spolupráci Čechů a Slováků. A rozhodně se nejedná o žádný propadák, ale o tom více níže.

Anotace filmu (zdroj: csfd.cz):

„Linda a Vanda jsou pohledné třicítky, nerozlučné kamarádky a taky spolumajitelky malého knihkupectví v centru města. Linda je rozvedená, vzdělaná, praktická, má malou dceru a pocit zodpovědnosti. Ten naopak chybí Vandě, svobodné, veselé, nezávislé krásce, která sice muže přitahuje jako magnet, ale její živelnosti žádný nestačí. A tak hledá toho pravého. Aktivně. V obchodě s nimi pracuje Edo, který taky touží po lásce na věky věků, ale jako plachý, citlivý a introvertní gay to má těžké. Životy téhle trojice nakonec stejně zamotá několik mužů. Lindě charismatický developer Jakub, který není tím, kým se zdá být. Vandě bývalý profesor z vysoké školy Aladar, jehož je ochotná si vzít, „protože ji má rád“. A Edo se už zase přizpůsobuje dalšímu příteli, Leovi… Nakonec ale všechno dopadne úplně jinak, než všichni čekali…“

Na film jsme se vydali 14. února 2017 s mým přítelem a musím říci, že jsme nebyli zklamáni. Myslím si, že tento film byl mnohem lepší variantou než třeba Padesát odstínů temnoty, který vysílali po tomto humorném snímku. Sama dávám přednost spíše českému humoru a tím pádem mě druhý film vůbec nelákal.

Co mě přesvědčilo o tom, abych se na film podívala?

Důvodů je hned několik. Prvním z nich je herecké obsazení, které se v tomto filmu povedlo. Byla jsem uchvácena jak hlavní hrdinkou Lindou (i když tedy za některé její vlastnosti by si zasloužila dostat něčím hodně těžkým po hlavě), tak i s ostatními postavami. Jediný, kdo mi na filmu neseděl byl Lindin „partner“ Jakub, z něj jsem byla vyloženě rozčarovaná, sice sympatický, ale… Jeho charisma prostě nijak nekorespondovalo s jeho chováním. Naprosto kouzelná mi přišla Lindina malá dcerka (Vladimíra Havlíčková), která filmu dodávala spolu s gayem Leem (Petr Vaněk) patřičný šmrnc.

Na filmu mě však uchvátil i humor, jenž je v něm použit. Příběh má sice jednoduchý romantický děj, ale člověk se u něj nasměje. Není to nic u čeho byste museli mít po ruce tunu kapesníčků, abyste mohli otírat slzy. To ocení zejména pánské publikum. V tomto filmu jde zejména o humor a o odreagování. Korunku tomu dodávají právě Linda (Táňa Pauhofová) se svou kamarádkou Vandou ( Klára Issová), avšak zahlédnete tu i výborného českého baviče Luďka Sobotu, jenž se zde představuje v roli Lindina otce. Jeho party jsou vždy okořeněné jeho osobitým humorem a jeho „nadhled“ je neskutečný a podle toho také (do)padne. Kdo viděl, ví, na co narážím.

Okouzlila mě však i zápletka. Obě hlavní hrdinky to nemají ve svém životě nijak jednoduché. Pracují spolu s gayem Edem v knihkupectví, které vlastní Linda. S příchodem krásného charismatického Jakuba jim však osud začne házet klacky pod nohy a trojici se začne hroutit svět. Lindě hrozí, že přijde o knihkupectví, Vanda je podváděna svým partnerem Aladarem (seznámí se spolu v průběhu filmu) a Edo řeší problém se svým partnerem Leem. Ve filmu tedy můžeme zaznamenat např. problematiku homosexuality, vegetariánství a nevěry. Snímek je také naplněn spoustou emocionálně vypjatých situací, ať už v pozitivním, nebo naopak negativní smyslu slova.

Co bych ve filmu mít nemusela?

Tento film mě sice neskutečně bavil, ale objevily se v něm i situace, které zrovna mít před očima člověk nemusí. Já jsem v některých okamžicích zavírala oči, protože:

a) nemusím mít před očima milující se dvojici a sledovat tak od počátku do konce v detailu jejich milostný akt (to je i důvodem toho, proč jsem netoužila zhlédnout Padesát odstínů temnoty). Držím se puritánského názoru, že soukromé akty do filmu nepatří, i když…

b) nemusím se dívat na to, jak žena leží na porodním sále. Je to sice fajn, sledovat zrod něčeho nového, ale opět to považuji za ryze soukromou záležitost, o níž si myslím, že do filmu nepatří.

c) podraz ze strany Jakuba – trošku silná káva, postava se mi v tu ránu hodně znechutila

Moje subjektivní hodnocení:

Ač jsem s některými věcmi a situacemi nebyla spokojená, musím i přes to všechno podotknout, že se mi film jako celek velice líbil. Pobavila jsem se, odreagovala a o to přeci v tomto průmyslu jde. Děj mě zaujal, líbilo se mi herecké obsazení a zaujala mě i kniha, podle níž je příběh natočen. V budoucnu se ji chystám přečíst a zveřejnit pro vás recenzi na Iwíkově knihovně. Film tedy hodnotím pozitivně, za výše zmíněné přehmaty sice pár procent strhávám, dávám 97 % a na ČSFD si ode mě vysloužil plný počet hvězdiček. Trailer k tomuto filmu můžete najít zde.

Filmografické údaje (zdroj: csfd.cz):

Žánr:                                     Komedie / Romantický

Kde, kdy, délka filmu:    Česko / Slovensko, 2017, 107 min

Režie:                                   Marta Ferencová

Předloha:                            Eva Urbaníková (kniha)

Scénář:                                Marta Ferencová, Eva Urbaníková

Kamera:                              Peter Bencsík

Hudba:                                René Rypar

Hrají: 

Táňa Pauhofová, Klára Issová, Michał Żebrowski, Paweł Deląg, Ondřej Sokol, Petr Vaněk, Ľuboš Kostelný, Zuzana Kronerová, Luděk Sobota, Jan Budař, Vlastina Svátková, Petra Hřebíčková, Bronisław Wrocławski, Vladimíra Havlíčková, Marek Salvet, David Piskor, Amélie Pokorná, Václav Upír Krejčí, Leoš Mareš

Producenti:                       Igor Konyukov, Peter Núňez, Pavel Pásek

Střih:                                  Adam Dvořák

Zvuk:                                  Miloš Sommer

Scénografie:                     Lucie Fejková

Masky:                               Adriana Bartošová, Klaudie Havlová

Kostýmy:                          Dušan Chrástek

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

 

Autor: Iwik

Jsem vášnivá čtenářka, která se ráda s ostatními čtenáři dělí o své zážitky s knihami na svých stránkách Iwíkova knihovna. Tyto stránky jsou paralelní a najdete na nich recenze produktů z ostatních oblastí, které mě zaujaly.

6 reakcí na „Všechno nebo nic/Všetko alebo nič“

Děkuji moc za milý komentář, jenž mi udělal velkou radost. Mě se líbil i začátek, jelikož knihovna by klidně mohla být i mým domovem. Zároveň tento počátek dává filmu určitý kontext, vysvětluje to, proč hlavní hrdinka vlastní knihkupectví apod.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *